Sena SMH10R headset inbouwen in helm
Klik hier voor de voordeligste aanbieder van de Sena smh10r!
Hieronder het inbouwverhaal van de Sena SMH10R:
Onlangs heb ik een Sena SMH10R bluetooth headset gekocht. Na twee dagen was het pakketje binnen, en dan komt het op inventief knutselen aan. Wat zit er in de doos, hoe lang zijn de draadjes tussen de verschillende componenten van de Sena SMH10R en is er nog ruimte in de helm. Hieronder het verslagje van het inbouwen in de helm van mijn Sena SMH10R bluetooth headset:
Sena SMH10R: Wat zit er in de doos?
De hier beschreven Sena SMH10R betreft een Solo-setje. In de doos zitten de hoofdunit. Diverse plakkers om de hoofdunit van de Sena tegen de buitenkant van de helm te plakken. Twee microfoons, een met een draadje die je op de binnenzijde van de kinnebak plakt. En een microfoon met een buigzame beugel voor systeemhelmen of pispotjes. Verder nog 2 speakers met bijbehorende klittenbandkussentjes om de speakers dichter bij het oor het krijgen. De losse accu die in tegenstelling tot de eerdere Sena SMH10 en SMH5 modellen niet meer in de hoofdunit ingebouwd zit. Dit maakt een veel compactere hoofdunit mogelijk. 2 laadsnoeren, een USB, en een voor een 12v sigarettenaansteker om onderweg op te laden. Naast de genoemde apparatuur is er een handleiding in 3 talen (Engels, Duits en Frans) opgenomen.
Sena SMH10R: in de helm
In dit geval wordt de Sena SMH10R in een Arai integraalhelm ingebouwd. Omdat de buitenkant van deze helm niet helemaal vlak is, plaatsen we de Sena SMH10Rhoofdunit een beetje schuin. Hiermee komt ook het vlakke draadje mooi in lijn te liggen met de rand van de helm. Er is gekozen om de hoofdunit met klittenband vast te zetten. In geval dat de helm een keer goed schoongemaakt moet worden is de unit eenvoudig te verwijderen.
Uiteraard is het handigste om de unit links op de helm te plaatsen. Dit is immers het grootste deel van de reistijd je vrije hand.
Aan de rechterkant komt de speaker met het langste stuk draad. Daarnaast heeft deze Arai nog ruimte om de accu ook aan de rechterkant te plaatsen. De kabel hiervoor is maar net lang genoeg. Hier moet bij het inbouwen van de linkerkant wel even op gelet worden.
De Arai heeft uitneembare wangstukken. De voering van de helm zit daar als een soort badmuts omheen en is eenvoudig los te halen. Het is de bedoeling om de speakers evenals de bedrading onder die badmuts weg te werken.
Zoals op de foto te zien is, heeft deze helm een handige doorvoermogelijkheid tussen de rubber strip en de bekleding zodat de draden nergens in contact met het hoofd van de motorrijder komen. Dit voorkomt mogelijk irritatie en/of beschadigen van de draden bij op en afzetten van de helm.
Positie van Sena SMH10R speakers ten opzichte van de gehoorgang bepalen. Ik heb dit gedaan door de helm op te zetten en met mijn rechter wijsvinger de gehoorgang van mijn linker oor te zoeken. Vervolgens druk je de vinger tegen de bekleding van de helm en houd je de vinger stevig op zijn plaats tijdens het afzetten. Meestal zit je dan precies in de uitsparing die Arai al heeft opgelaten in de bekleding. De speaker laat zich op die plek eenvoudig insluiten door de schuimrubbers van het wangstuk.
Aan de rechterkant van de helm wordt ook de speaker ingebouwd en wordt de rest van de bedrading zodanig weggewerkt dat er net voldoende lengte overblijft om de stekker van de accu te bereiken. De microfoon zal van de kinnebak naar het linkerwangstuk weggewerkt worden. Om de tere draden van de microfoon niet te beschadigen moet je opletten dat bij het terugplaatsen van de wangstukken de draden niet laat lopen door de uitsparing waarin het wangstuk wordt vastgeklikt.
Sena SMH10R: test
Het kan handig zijn om de Sena SMH10R voor bovenstaande exercitie alvast op te laden. Dan kun je na inbouwen meteen met het apparaat aan de slag. In de praktijk betekend dit dat je met de helm op in huis zit met de handleiding op schoot. De Sena headset is handig te bedienen, je krijgt ook piepjes en gesproken aanwijzingen te horen tijdens het gebruik. In het begin zal je echter echt de handleiding nodig hebben om een en ander ingesteld te krijgen.
Een korte test heeft uitgewezen dat de speakers op de juiste plek zitten. Ondanks zwaar dempende oordoppen is muziek of een telefoongesprek prima te horen. Boven 110km uur wordt het wat lastiger om te horen wat er gezegd wordt.
De praktijktest zal binnenkort volgen.